Ученици посетили Дневни боравак „Сунце“
6. априла 2016.
ФЕДЕС почиње у среду
11. априла 2016.
Прикажи све

Роми се све више школују


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

dan%20roma

Поводом 8. априла,Светског дана Рома,Удружење Рома „Царина организовало је округли сто на тему Образовање Рома у Прокупљу. Осим представника ромске популације,предавању је присуствовао и председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић,представници основних и средњих школа,школски и педагошки асистенти основних школа,Центра за социјални рад,Полицијске управе,Националне службе за запошљавање – Филијала у Прокупљу и други.

Говорећи о образовању Рома,председник Удружења Рома „Царина Саша Алишановић напоменуо је да је у последњих неколико година све више ромске популације укључено у школски и образовни систем.

– Добро је што се ромска деца укључују у све нивое образовања. Данас су они укључени у предшколско,основно и средње образовање,а у последње време све је више Рома који са успехом студирају на многим факултетима широм Србије,изјавио је Алишановић.

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић истиче да Република Србија и прокупачка Општина чине све да сва деца ромске националности буду укључена у образовни систем.

dan%20roma1

– Роми су најзаступљенија мањина која живи у Србији,а Прокупље је,у односу на број становника,трећи град у нашој земљи по броју Рома. Резултати које је локална самоуправа постигла у циљу укључивања Рома,пре свега у школски и здравствени систем,су више него задовољавајући. С правом могу рећи да сва ромска деца иду како у основне,тако и у предшколске установе. То смо постигли захваљујући и ромским медијаторима и ангажовањем удружења Рома. Ми данас имамо добре прокупачке ђаке у основним и средњим школама и успешне студенте из ромске популације,рекао је председник Пауновић и додао да је добро што се ромска деца данас са све мање проблема укључују у школски систем.

Пауновић је подвукао да је Општина Прокупље отворена за сарадњу и сваки вид помоћи Ромима.

Да све више Рома након завршетка основне школе наставља школовање говори и пример Пољопривредне школе Радош Јовановић Сеља.

Професор ове школе Татјана Ранђеловић рекла je да наставу на различитим смеровима похађа и 16 ђака ромске националности.

– Ученици ромске националности су се веома брзо уклопили у систем рада и образовања школе. Многи Роми постижу добре резултате у наставним и ваннаставним активностима. Школа на различите начина помаже сиромашним Ромима како би несметано завршили школу,изјавила је она и додала да су Роми изузетно заинтересовани за стицање знања из различитих области пољопривреде.  

Величина слова: