Старе сеоске куће кроз историју
26. јануара 2016.
Начелници округа о међусобној сарадњи
28. јануара 2016.
Прикажи све

Сећање на жртве Холокауста

Holokaust%201 Holokaust%203

Поводом обележавања Међународног дана холокауста 27. јануара,Медицинска школа „Др Алекса Савић“ у Прокупљу организовала је трибину посвећену  жртвама овог страшног дела историје,који није заобишао ни српски народ.

Трибини је,поред ученика,наставника,историчара и радника установа културе присуствовала представница Министарства просвете Биљана Стојановић,саветница за европске интеграције и председник Удружења историчара из Ниша Предраг Нешовић.

Трибина поводом сећања на жртве Холокауста организована је на иницијативу професора историје Миодрага Грујића,који је овом приликом истакао значај обележавања овог датума  широм света.

– Ово је прва јавна трибина одржана поводом сећања на жртве Другог светског рата и Холокауста,о чему су ученици слушали на часовима историје или прочитали. Овај датум обележава се широм света,а установиле су га Уједињене нације на предлог генералног секретара Кофи Анана,подсетио је професор Грујић.

Резолуција УН апелује на све чланице да поштују сећање на жртве Холокауста и охрабрује развој образовних програма о историји Холокауста,чиме се показује одлучност у спречавању геноцида у будућности.

Представница Министарства просвете Биљана Стојановић је истакла да учење о Холокаусту треба да разбије предрасуде,стереотипе,а основни цељ је научити децу да буду одговорни припадници друштва,да не смеју да ћуте када осете зло и направду.

– Трагедија настала као последица Холокауста се не може избрисати. Мора бити запамћена са срамом и страхом докле год људско сећање постоји. Само ако се сећамо,можемо одати прикладну почаст жртвама. Милиони недужних Јевреја и припадника других мањина убијани су на незамисливо варварске начине. Никада не смемо заборавити те мушкарце,жене и децу,нити њихову агонију,поручио је народу целог света  генерални секретар УН Кофи Анан. 

Holokaust%202

 

Величина слова: