Уручене награде најистакнутијим волонтерима
13. маја 2015.
Општина ангажује експертску комисију
15. маја 2015.
Прикажи све

Слабији род вишње


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

visnjicica

Овогодишњи род вишње на подручју општине Прокупље биће мањи у односу на прошлу годину. То смањење креће се од 20 до 50 одсто.

Саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредно стручној служби у Прокупљу Магдалена Тодоровић рекла је да ће овогодишњи род у просеку бити за 30 одсто мањи у односу на прошлу годину.

– Зависно од подручја,неадекватне обраде земљишта и заштите,род вишње биће мањи од 20 до 50 одсто. Највећи утицај на мањи род имао је прошлогодишњи град који је захватио поједина подручја прокупачке општине,кишно време и измрзавање стабала током зимских месеци,изјавила је она и додала да је на мањи род утицало и то што многе парцеле током прошле године нису биле обране.

Слабији род вишње требало би да утиче и на већу цену овог воћа,која је прошле године за један килограм износила 40 динара на почетку,а на крају 25 динара.

У разговору са дугогодишњим откупљивачима сазнали смо да они још не могу да кажу колика би откупна цена по килограму могла да буде,али су уверени да би требало да буде већа у односу на прошлу годину.

Берба вишње на подручју прокупачке општине креће у другој половини јуна.

Величина слова: