Спортски викенд
10. октобра 2014.
Бесплатно мерење слуха
14. октобра 2014.
Прикажи све

У част ослободилаца


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN5468 DSCN5470

У организацији Општине Прокупље и Окружног одбора Удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године у Прокупљу је обележена годишњица ослобођења града у Првом светском рату. Тим поводом,на Споменик Топличанима палим у ратовима од 1912. до 1918. године и народном устанку 1917. године,венце су положили представници Општине и Војске Србије,удружења потомака ратова од 1912. до 1920. године из Београда,Ужица,Пожаревца,Ниша,Прокупља,представници Топличког управног округа,резервних војних старешина,борци ратова од 1990. и други.

Заменик председника Општине Прокупље Илија Ђедовић рекао је да је ослобођење Прокупља у Првом светском рату имало високу цену.

– Ослобођење Прокупља у Првом светском рату плаћено је великим жртвама. Топлички народ никад кроз историју није подносио ропство. Најтеже му је падала туђинска власт против које се увек борио и пружао отпор. Ослобођење нашег града уследило је само годину дана након избијања Топличког устанка. Тај спонтани,слободарски дух и отпор народа Топлице бугарски окупатори су сломили на најсвирепији начин. У том устанку убијено је 20 хиљада људи,махом цивила,жена и деце,рекао је Ђедовић и нагласио да је српска војска у Првом светском рату,у односу на број становника,имала највећи број жртава међу савезницима.

Он је нагласио да је Топлички други пук „Књаз Михаило“,назван Гвоздени,у том рату проглашен за најславнију и најхрабрију јединицу у историји српског ратовања.

После пробијања Солунског фронта,јединице Прве српске армије под командом војводе Петра Бојовића,ослободиле су Прокупље. Са српском војском у ослобађању Прокупља учествовали су делови француске Коњичке бригаде,под командом генерала Огиста Шарла Транијеа,на чију спомен плочу,која носи његово име,такође је положено цвеће. 

DSCN5463

Величина слова: