Sportski vikend
10. oktobra 2014.
Besplatno merenje sluha
14. oktobra 2014.
Prikaži sve

U čast oslobodilaca


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN5468 DSCN5470

U organizaciji Opštine Prokuplje i Okružnog odbora Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine u Prokuplju je obeležena godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu. Tim povodom,na Spomenik Topličanima palim u ratovima od 1912. do 1918. godine i narodnom ustanku 1917. godine,vence su položili predstavnici Opštine i Vojske Srbije,udruženja potomaka ratova od 1912. do 1920. godine iz Beograda,Užica,Požarevca,Niša,Prokuplja,predstavnici Topličkog upravnog okruga,rezervnih vojnih starešina,borci ratova od 1990. i drugi.

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Ilija Đedović rekao je da je oslobođenje Prokuplja u Prvom svetskom ratu imalo visoku cenu.

– Oslobođenje Prokuplja u Prvom svetskom ratu plaćeno je velikim žrtvama. Toplički narod nikad kroz istoriju nije podnosio ropstvo. Najteže mu je padala tuđinska vlast protiv koje se uvek borio i pružao otpor. Oslobođenje našeg grada usledilo je samo godinu dana nakon izbijanja Topličkog ustanka. Taj spontani,slobodarski duh i otpor naroda Toplice bugarski okupatori su slomili na najsvirepiji način. U tom ustanku ubijeno je 20 hiljada ljudi,mahom civila,žena i dece,rekao je Đedović i naglasio da je srpska vojska u Prvom svetskom ratu,u odnosu na broj stanovnika,imala najveći broj žrtava među saveznicima.

On je naglasio da je Toplički drugi puk „Knjaz Mihailo“,nazvan Gvozdeni,u tom ratu proglašen za najslavniju i najhrabriju jedinicu u istoriji srpskog ratovanja.

Posle probijanja Solunskog fronta,jedinice Prve srpske armije pod komandom vojvode Petra Bojovića,oslobodile su Prokuplje. Sa srpskom vojskom u oslobađanju Prokuplja učestvovali su delovi francuske Konjičke brigade,pod komandom generala Ogista Šarla Tranijea,na čiju spomen ploču,koja nosi njegovo ime,takođe je položeno cveće. 

DSCN5463

Veličina slova: