Центар потрошача Србије и Удружење потрошача Прокупља организовали су јавну трибину на којој се говорило о навикама и ставовима потрошача у конзумирању кафе,као и ставовима потрошача о квалитету и безбедности овог напитка.
Марко Стојановић и Ана Вуковић из Центра потрошача Србије у свом излагању нагласили су да грађани наше земље не конзумирају најквалитетнију кафу.
– Кафа се у нашој земљи најчешће пије из навике. Појединац,који конзумира овај напитак,у просеку дневно попије три до четири шољице кафе,рекли су они и нагласили да се истраживање о квалитету и безбедности кафе,као и трибине о томе какву кафу пијемо,осим Прокупља,организовале у Београду,Чачку и Панчеву.
Учесници скупа су говорили о томе да квалитет кафе коју они конзумирају није задовољавајућег квалитета.
-Прокупље је општина са мањим бројем становника у односу на Лесковац,Врање,Крушевац или друге веће општине. То је један од разлога зашто ни избор кафе није велики као у другим већим општинама. Прокупчани најчешће конзумирају кафу која се пржи и пакује у СТР „Невен“,речено је на скупу.
Учесниоци трибине су закључили да много фактора утиче на квалитет овог производа. Према њиховим речима квалитет кафе зависи од произвођача,превозника,начина пржења и млевења,паковања до складиштења.
О томе какву кафу и колико пута у просеку пијемо,на који начин побољшати квалитет овог напитка,као и навикама потрошача Србије у конзумирању кафе јавност ће бити упозната средином октобра,рекао је Марко Стојановић.