Пријем за младе и добре фудбалере
18. марта 2016.
Одржана седница СО Прокупље
22. марта 2016.
Прикажи све

Упис у регистар је у интересу виноградара


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

vinogradari%2011

Удружење виноградара “Топлица” организовало је предавање на којој је директор Центра за виноградарство и винарство из Ниша Милош Ристић говорио о новим технологијама производње вина. На предавању су били присутни виноградари из Поточића,Рељинца,Соколице,Велике Плане,Бресничића и других прокупачких села.

Председник Удружења виноградара “Топлица” Слободан Станковић рекао је да је прокупачки крај некада био познат по виноградарству и производњи вина и да се винова лоза налазила на површини од скоро 4.500 хектара.

– Без обзира на све потешкоће настојимо да повећамо површине под виновом лозом. Добро је што се из године у годину све више младих опредељује да се бави производњом грожђа и вина и што ће је прокупачка општина већ позната по виноградима и производњи разних врста квалитетних вина који се производе у  “Топличким виноградима” у селу Гојиновац. 

Да би се опстало на тржишту неопходно је да се промени технологија производње грожђа и вина,рекао је Ристић.

-Да би се добило квалитетно вино неопходно је да се ураде многи послови. Без доброг и квалитетног грожђа,судова,муљања,бачви и складишног простора нема ни квалитетног вина,изјавио је директор Центра за виноградарство и винарство и нагласио да у читавом ланцу производње вина велику улогу има дизајн и маркетинг.

Он је посебно говорио о разликама у производњи црног и белог вина.

Директор Ристић је  подвукао да је у интересу виноградара да се упишу у виноградарски регистар.

– Виноградари који имају више од 10 ари под  виновом лозом и који желе да се баве прометом вина дужни су да се упишу у виноградарски регистар. Дугорочно гледано то је у интеру и малих индивидуалних виноградара,а не само постојећих већих виноградарских приватних фирми,изјавио је он и нагласио да је у Војводини и Шумадији у виноградарски региостар уписано скоро 90 одсто виноградара,а на југу Србије око 15 одсто.

Један од учесника предавања био је и Славиша Малетић,виноградар из Велике Плане.

– Нова сазнања у производњи грожђа и вина су неопходна. Било би добро када би оваквих предавања било више из разлога што се много тога променило у технологији производње грожђа и вина,изјавио је Малетић који у свом селу има засаде винове лозе на површини веће од 1,5 хекатара.

Величина слова: