Санација рупа на градским улицама
26. августа 2014.
Стихови за Драинца
28. августа 2014.
Прикажи све

Уручена награда „Драинац“ Милошу Јанковићу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_2417 DSC_2443

Песничка манифестација Драинчеви сусрети настављена је полагањем венаца на спомен бисту Рада Драинца,где су песници казивали стихове у част највећег топличког песника.

Овогодишњи лауреат песник Милош Јанковић награду „Драинац“ добио је за збирке песама „Опсенарник“ и „Мелемник“,а признање му је уручио председник Скупштине општине Прокупље Радослав Михајловић.

– Наше Прокупље је привилеговано зато што књижевна породица лауреата Драинчеве награде постаје све већа. Њу су добијали најпознатији српски и југословенски песници. Када у свом граду имате прилику да уручите награду таквог формата,онда је то изузетна част и привилегија,рекао је Михајловић.

– Међу ауторима који су се појавили деведесетих година 20. века,Милош Јанковић је један од најизразитијих песника,који се издваја не само квалитетом свога дела,већ и бројем објављених књига. Он је песник „велике енергије и разноликих интересовања“,„песник промена“,који је антологијску изразитост у савременом српском песништву,у везаном и слободном стиху,остварио у доменима отаџбинске лирике,потом ангажоване у јединственом поетском пројекту духовно-религијско-отачаске поезије богословске инспирације,рекао је председник жирија за доделу награде „Драинац“ декан Филозофског факултета у Нишу проф. др Горан Максимовић.

Према наводима жирија Јанковић је исписао стихире илити „лирске хагиографије“ православних светаца за сваки дан у години и сачинио „прави религиозни спев“. 

– Трећим сегментом свог певања истински се приближио Драинчевом поетском моделу,где аутор „портретише“ свеколики песнички и данашњи светски цивилизацијски удес. У тој линији нарочито је испредњачио истински роман у стиховима „(Не)звани гости“,где се,уз песникове савременике Слободана Стојадиновића Чудеа и Андреја Јелића Мариокова,јавља Драинац лично,образложили су чланови жирија проф. др Горан Максимовић,Миљурко Вукадиновић и Драган Барјактаревић наводећи разлоге због којих је песнику Милошу Јанковићу припало ово велико и значајно признање.

Сусрети су настављени у Народној библиотеци „Раде Драинац“ промоцијом књиге „Сусрет на раскршћу“ аутора Благе Димитрове и Јордана Василева. О књизи је говорио књижевник Иван Ивановић истакавши да је њено објављивање велики празник саме библиотеке,али и топличког издаваштва. 

Величина слова: