Предавање за пчеларе
30. јануара 2015.
У сусрет четвртом Фестивалу кратког филма
3. фебруара 2015.
Прикажи све

Велико интересовање за предавање


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN5742 DSCN5747

Удружења пчелара „Пчелица“ и „Јастребац“ из Прокупља организовали су предавање на којем је стручњак из области пчеларства Верољуб Умељић из Крагујевца говорио на тему „Изимљавање“ и „Пролећни развој и припрема пчела за главну пашу са ДБ кошницама“. Осим пчелара из Прокупља предавању су присуствовали и пчелари из Блаца,Житорађе,Куршумлије и Мерошине.

– Прошла година није била најбоља за пчеларе и због тога је наопходно предузети додатне мере како би се побољшало стање у кошницама и пчелињацима. Време када је пчеларство за многе био хоби је прошло. Стручним,систематским и стрпљивим радом у пчелињацима могу се остварити добри приноси меда,изјавио је Умељић,који се 45 година година бави пчеларством,а написао је неколико књига о пчеларству.

Умељић је посебно био импресиониран великим одзивом пчелара који су дошли на предавање,а посебно интересовањем младих да се баве овом граном пољопривреде.

Председници удружења „Пчелица“ и „Јастребац“ Вукић Јоксимовић и Драган Ђорђевић изразили су задовољство због великог интересовања Прокупчана за ово предавање.

– У последње време пчеларством се почео бавити све већи број наших суграђана. Због тога је обавеза наших удружења да организујемо што више оваквих предавања,на којима би еминентни стручњаци из области пчеларства могли да преносе своја стручна знања,рекли су они и додали да је стална едукација пчелара неопходна како би се добио добар и квалитетан мед и други пчелињи производи.      

Саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Прокупља Душка Петровић рекла је да у наредном периоду треба радити на формирању асоцијације пчеларских друштава на нивоу Топличког управног округа.

– Током ове године настојаћемо да сва пчеларска удружења у Топлици организујемо у једну јединствену асоцијацију. На овај начин много је лакше конкурисати за доделу средстава и организовати пласман на домаће и инострано тржиште,изјавила је она.  

Величина слова: