Predavanje za pčelare
30. januara 2015.
U susret četvrtom Festivalu kratkog filma
3. februara 2015.
Prikaži sve

Veliko interesovanje za predavanje


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN5742 DSCN5747

Udruženja pčelara „Pčelica“ i „Jastrebac“ iz Prokuplja organizovali su predavanje na kojem je stručnjak iz oblasti pčelarstva Veroljub Umeljić iz Kragujevca govorio na temu „Izimljavanje“ i „Prolećni razvoj i priprema pčela za glavnu pašu sa DB košnicama“. Osim pčelara iz Prokuplja predavanju su prisustvovali i pčelari iz Blaca,Žitorađe,Kuršumlije i Merošine.

– Prošla godina nije bila najbolja za pčelare i zbog toga je naophodno preduzeti dodatne mere kako bi se poboljšalo stanje u košnicama i pčelinjacima. Vreme kada je pčelarstvo za mnoge bio hobi je prošlo. Stručnim,sistematskim i strpljivim radom u pčelinjacima mogu se ostvariti dobri prinosi meda,izjavio je Umeljić,koji se 45 godina godina bavi pčelarstvom,a napisao je nekoliko knjiga o pčelarstvu.

Umeljić je posebno bio impresioniran velikim odzivom pčelara koji su došli na predavanje,a posebno interesovanjem mladih da se bave ovom granom poljoprivrede.

Predsednici udruženja „Pčelica“ i „Jastrebac“ Vukić Joksimović i Dragan Đorđević izrazili su zadovoljstvo zbog velikog interesovanja Prokupčana za ovo predavanje.

– U poslednje vreme pčelarstvom se počeo baviti sve veći broj naših sugrađana. Zbog toga je obaveza naših udruženja da organizujemo što više ovakvih predavanja,na kojima bi eminentni stručnjaci iz oblasti pčelarstva mogli da prenose svoja stručna znanja,rekli su oni i dodali da je stalna edukacija pčelara neophodna kako bi se dobio dobar i kvalitetan med i drugi pčelinji proizvodi.      

Savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja Duška Petrović rekla je da u narednom periodu treba raditi na formiranju asocijacije pčelarskih društava na nivou Topličkog upravnog okruga.

– Tokom ove godine nastojaćemo da sva pčelarska udruženja u Toplici organizujemo u jednu jedinstvenu asocijaciju. Na ovaj način mnogo je lakše konkurisati za dodelu sredstava i organizovati plasman na domaće i inostrano tržište,izjavila je ona.  

Veličina slova: