Dan prokupačke Biblioteke 23. mart
21. marta 2017.
Održana Opštinska smotra recitatora
23. marta 2017.
Prikaži sve

Veliko interesovanje za predavanje


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 trgovina%20ljudima%20111

Povodom obeležavanja dana Medicinske škole Dr Aleksa Savić u amfiteatru Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija održana je tribina na temu Zaštita žrtava trgovine  ljudima. Uz podršku mentora,nastavnika Medicinske škole Gordane Bjelić i Biljane Milenković,ovo predavanje,na kojem su prisustvovali načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović,predstavnica Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda Sanja Savić,Policijske uprave iz Prokuplja,Centra za socijalni rad,Doma zdravlja,profesori i učenici prokupačkih osnovnih i srednjih škola,održale su učenice trećeg razreda Ivana Janković,Nevena Simić i Milica Mijailović.

trgovina%20ljudima%20222 trgovina%20ljudima333

Mnogobrojnim posetiocima tribine učenice su govorile o toma šta je to trgovina ljudima,kako ona nastaje,koje su posledice i kako sprečiti ovu pojavu koja je prisutna u današnje vreme.

– Lažna obećanja za rad u inostranstvu na dobro plaćenim poslovima najčešći su oblik vrbovanja mladih od strane pojedinaca i organizovanih grupa koji se bave trgovinom ljudima,rečeno je tokom izlaganja.

– Porodica,škole,Centri za socijalni rad,državni organi i drugi subjekti svakodnevno treba da se uključe u rad sa mladima kako bi se preventivno delovalo na suzbijanju trgovine ljudima,istakli su predavači i dodali da se žrtvama ove pojave treba pružiti stručna pomoć.

Inspektor za strance,suzbijanje ilegalne migracije i trgovine ljudima u prokupačkoj Policijskoj upravi Bojan Milić napomenuo je da u protekle dve godine u Toplici nije evidentiran nijedan slučaj trgovine ljudima.

Diplomirani specijalni pedagog iz beogradskog Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Savić u svom izlaganju napomenula je da  su u ropskom položaju u svetu trenutno nalazi blizu 27 miliona ljudi.

– Centar svoje poslove obavlja na teritoriji čitave Srbije. Stručna lica centra su po osnovu 128 prijava u 2015. godini identifikovali 40 osoba kao žrtve trgovine ljudima,rekla je Sonja Savić i naglasila da su ove žrtve bile izložene različitim vidovima eksploatacije.

   

Veličina slova: