Министар културе на Драинчевим сусретима
25. августа 2017.
Болница улаже у безбедност
29. августа 2017.
Прикажи све

Завршена берба шљиве


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Берба шљиве стенлеј завршена је раније у односу на претходне године. Слаб род,проузрокован априлским мразом,разлог је што се ово воће убрало у веома кратком року.

– На подручју све четири општине Топличког округа шљива стенлеј налази се на површини од скоро 7.000 хектара,од чега нешто више од 2.000 на подручју прокупачке општине. Због априлског мраза род овог воћа слабији је и до 70 одсто,рекао је саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредно стручној служби Прокупље Дејан Тонић,додавши да ће велики број воћара употребити шљиве за производњу ракије.

Према подацима Одељења за пољопривреду Општинске управе Општине Прокупље прошле године род шљиве износио је 17.550 тона. Овогодишња откупна цена кретала се од 40 до 45,а берба се плаћала шест динара по килограму.   

– Без обзира на слаб род,воћари би,чим то временске прилике буду дозвољавале,требало да примене све агротехничке и заштитне мере у својим воћњацима,изјавио је Тонић.

sljiva%20(1)

Величина слова: