Обележавање летњих башти
15. јула 2014.
Почео спортски програм прославе градске славе
17. јула 2014.
Прикажи све

Завршена берба вишања


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

   

gotova%20berba%201                gotova%20berba%202

Овогодишња берба вишања на подручју прокупачке општине,чији засади се простиру на површини од скоро 2.000 хектара,завршена је,а биће по много чему  упамћена.

Поплаве на појединим подручјима општине Прокупље,дуготрајни кишни период забележен током пролећних месеци и град који је падао у појединим селима условили су да овогодишњи род буде слабијег квалитета. Због лошег квалитета,а велике понуде,откупна цена је првих дана износила 40 и 35 динара по килограму. Највећи део вишања откупљен је по цени од 25 динара. Цена саме бербе износила је од 11 до 13 динара по килограму. Овом откупном ценом произвођачи нису могли да покрију ни основне трошкове производње.

Апел председника Општине Прокупље Мирољуба Пауновића,упућен пре почетка бербе откупљивачима,да имају обзира према произвођачима који су укупном ситуацијом највише на губитку,није уродио плодом.

Током саме бербе,која је трајала више од 20 дана,долазило је до прекида откупа на многим местима због недостатка гајби и застоја у пријему рода у самим хладњачама. Због ниске цене и свих проблема који су били присутни током бербе,процењује се да више десетина хектара под вишњама на територији прокупачке општине није ни обрано.

Руководство локалне самоуправе је самим чином организовања састанка произвођача и откупљивача вишања пре почетка бербе,настојало да помогне свим субјектима у овом послу. Пошто се вишња и њен пласман не налазе на режиму заштите од стране државе,очигледно је да је закон понуде и потражње на тржишту у овогодишњој кампањи одиграо кључну улогу у одређивању откупне цене овог воћа.

И овогодишња берба је показала да је у овом делу Србије неопходно што пре изградити складишне или прерађивачке капацитете. Да ли ће овогодишња откупна цена вишања утицати на произвођаче да смање своју производњу тешко је прогнозирати.

У свом говору на недавно одржаном Сабору вишњара у топличкој Великој Плани,председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић рекао је,поред осталог,да ова године не треба да поколеба произвођаче овог воћа и да треба искористити све расположиве резерве и наставити са овом производњом,јер је производња здраве хране,па и вишања,чији квалитет се не доводи у питање,производња будућности.

gotova%20berba%203

Величина слова: