Čiste ruke put do zdravlja
15. oktobra 2015.
Bogat sportski vikend
19. oktobra 2015.
Prikaži sve

Značaj Miroslavljevog jevanđelja


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

ikone1 ikone2

U Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ održan je javni čas pod nazivom „Istorija i značaj Miroslavljevog jevanđelja“ u okviru druge faze projekta „Čitajući freske“.

Autor projekta je nastavnica srpskog jezika Milka Tošić,a članovi realizatorskog tima su nastavnici likovne kulture Nebojša Stanković i istorije Zoran Pavlović. Naravno, najvažniji učesnici u ovom projektu su učenici VII2 i VII3 odeljenja ove škole.

 

– Projekat je originalan i čini našu školu različitom,interesantnom i prepoznatljivom. On funkcionalno povezuje obrazovno vaspitne ciljeve ekskurzije sa nastavnim ciljevima srpskog jezika,istorije i likovne kulture,rekla je Milka Tošić i dodala da je cilj projekta upoznavanje sa kulturom srednjeg veka,a sve sa namerom da se razume i očuva nacionalno-kulturna baština i poveže sa potrebama savremenog čoveka.

ikone3 ikone4

Prema rečima nastavnika likovne kulture Nebojše Stankovića,metode projekta zasnovane su na istraživačkom i kreativnom učenju na osnovu takozvane očigledne nastave i čitanja nelinearnih tekstova.

– Učenje prati i iza njega ostaju autentična dela učeničkog stvaralaštva koja su izložena u holovima škole,istakao je Stanković.

Profesor istorije Zoran Pavlović navodi da je razvojni generacijski projekat ,,Čitajući freske započet još u oktobru 2014. godine sa tadašnjim učenicima VI2 i VI3 odeljenja.

 

Prva faza realizovana je u januaru 2015. godine otvaranjem izložbe učeničkih radova o tekstilnim ornamentima na vladarskim odorama Nemanjića,pokazanim na freskama. Istovremeno je postavljena i muzejska izložba,koja je sadržala predmete iz svakodnevnog života i delove naoružanja kojim je rekonstruisana slika života našeg čoveka u srednjem veku.

 

Veličina slova: