Народни музеј Топлице


Народни музеј Топлице основан је 1948. године. Почиње са радом у адаптираном простору зграде на Хисару (задужбини лекара Алексе Савића).
Пресељен је 1962. године у зграду бивше градске поште (пројектовао архитекта Бранко Таназовић 1912.). Зграда је споменик културе под заштитом државе. Музеј има регионални статус и комплексног је типа. Поседује Археолошку збирку, поставку Топлички устанак 1917. год., Поставку НОБ-а, адаптирану Градску собу и Етнолошку збирку.

У Галерији Музеја и Галерији „Божа Илић“ редовно се смењују изложбе познатих ликовних стваралаца.
Музеј је организатор ликовне колоније „Меморијал Божа Илић“ а СО Прокупље додељује престижну награду за сликарство у знак сећања на великог српског сликара.

Археолошка налазишта

Поставка рађена 1989.године имала је за циљ да представи бар део археолошког блага са подручја општине Прокупље, сликом и

предметима. Представљено је стотинак евидентираних археолошких налазишта, од праисторије до средњег века.
Археолошко налазиште у Плочнику из времена неолита /6.миленијум п.н.е./ свакако заузима најзначајније место на археолошкој карти Топлице, будући да је то место почетака примарне металургије бакра на Балкану, о чему сведочи 47 бакарних артефаката откривених на терену.
Велику број налазипгга из времена римске доминације сведочи о значају Топлице као комуникације, будући да је овуда пролазио значајан пут од Ниша ка Љешу на јадранској обали, и будући да је овај крај обиловао рудним богатствима и био погодан за производњу хране. Најзначајнија градитељска активност, била је изгледа у 4. веку, у време владавине Константина, а затим у време Јустинијана, кад је обновљен велики број римских утврђења.
Из средњег века очувана су утврђења и црквишта, најзначајније свакако Југ Богданово утврђење у самом Прокупљу, из 14. века а рађено на темељима старијег утврђења, и црква св.Прокопија, у подножју утврђења, темељима из 10.века, више пута рушена и обнављана.

ПОСТАВКА ТОПЛИЧКИ УСТАНАК 1917.


Прва поставка урађена је 1977.год. Поставка обухвата фотографије, документа и мали број предмета из тог периода.
Нова поставка урађена је 1994.год. на принципима савремене музеологије. Пратећи ток догађаја поред фотографија и докумената у поставци су 42 предмета.
Поводом обележавања 85.годишњице устанка у селу Гргуру марта 2002. године урађена је спомен соба Топлички устанак 1917. године.

ПОСТАВКА НОБ-А

Прва поставка у Музеју је поставка фотографија, докумената и наоружања из НОБ-а, урађена је у згради Музеја на Хисару 1950. године.
Премештањем Музеја у данашњи простор урађена је 1962. године нова поставка Раднички покрет и НОБ која са делимичним изменама постоји и данас. Поставка је састављена од фотографија, докумената и 125 предмета из периода Другог светског рата.

ЕТНОЛОГИЈАmuzej-3

Оснивањем Народног музеја Топлице започиње се са прикупљањем етнолошког материјала, који се формирањем етнолошког одељења, 1986.године, систематски обрађује и путем  тематских изложби презентује јавности.
Збирка тренутно броји око 600 тродимензионалних предмета, груписаних у тематске целине (ношња и накит, текстилно, метално и дрвено покућство, грнчарија, занати и мноштво фото-материјала. Посебну целину чини збирка „Старо Прокупље“, која је делом изложена у сталној поставци „Градска соба“. Ношња, покућство, макете, фотографије, изложене у холу зграде, само су наговештај етнолошког блага Топлице.

ГАЛЕРИЈА НАРОДНОГ МУЗЕЈА ТОПЛИЦЕ

muzej-4 Уз помоћ Завода за заштиту споменика из Ниша 1978. године извршена је адаптација зграде и доградња нове савремене галерије у којој се организују бројне изложбе, манифестације,
трибине, концерти. У уметничком фонду музеја има 267 уметничких дела са различитим тематским садржајем слика, цртежа, графика, вајарских дела.

ГАЛЕРИЈА „БОЖА ИЛИЋ“

Нови изложбени простор – галерија адаптиран је 1996. године и у њему се приређују изложбе најпознатијих ликовних стваралаца. Од 1998. године почиње са радом ликовна колонија „Меморијал Божа Илић“. Установљена је и престижна награда за најбоље ликовно остварење. Сваке године фонд слика Народног музеја богатији је захваљујући раду колоније и награди „Меморијал Божа Илић“.

 

Величина слова: