У Прокупљу Еко квиз за основце
11. априла 2018.
Прокупље добија три мурала
11. априла 2018.
Прикажи све

Изложба Добрија Стојановића у прокупачкој Галерији

У галерији „Божа Илић“, преко двадесет година успешно се спроводи програм везан за ликовну делатност, са пресудним утицајем на свеукупну културу града Прокупља. У њој је излагало на стотине уметника. Они се могу поделити у две групе, млађи, на почетку каријере и они мање познати. Другу групу пак чине еминентни уметници чије деловање је већ оставило дубок траг и утицај на нашу ликовну сцену.

-Наш гост сликар Добри Стојановић, у чијим сликама можемо да уживамо у нашој галерији, припада групи уметника који имају богато изграђену каријеру. У Прокупљу је мање познат, осим у круговима познавалаца сликарства, али сада сви имамо прилику да уживамо у 37 репрезентативних слика овог познатог уметника, рекао је историчар уметности у Народном музеју Топлице Драган Поповић.

 

Он је навео да Стојановић својим представама, визијама, поетиком и драматиком, који колоритом добијају на снази и привлаче велику пажњу на себе, све нас уводи у свет њиховог творца и отвара нове видике. Према мишљењу Поповића  ово је једна од изложби, која утиче на посматрача да „прогледа“ и унапреди свој приступ ликовној уметности сликарством једног значајног сликара.

На самом отварању своје изложбе Добри Стојановић је истакао да је за изложбу у галерији „Божа Илић“ издвојио 37 радова и да се потрудио да направи богатији  и разноврснији одабир својих слика.

-Ја сам веома задовољан самим отварањем и овим простором. Овде сам први пут и драго ми је да сам се сусрео са Прокупчанима. Ту сам захваљујући мом пријатељу Мирославу Лазовићу, који је хтео да својим Топличанима омогући да виде моје слике, јер он стално истиче да његови Топличани умеју и знају да цене уметнике и њихово стваралаштво, нагласио је Стојановић.

Још један пријатељ сликара Стојановића, професор Богословије Горан Раденковић, каже да је почаствован тиме што га је Стојановић позвао да са њим дође у Прокупље и отвори његову изложбу.

-Сликарство уметника Добрија Стојановића дубоко је укорењено у европску културу и сликарство. Носећи у срцу свој завичај, он износи оно што је у његовој подсвести. Живи у сновиђењима, који су за њега стварност, али је исто тако ставрност његово сновиђење. На његовима сликама види се дубоко узнемирена игра великог уметника. Добри Стојановић је сликар који уме да покаже и покрене душу ка знатижељи, његове слике више читају човека, него човек њих. Он је својеврсни песник сликарства, подвукао је Раденковић, говорећи о стваралаштву познатог сликара Добрија Стојановића.

Овај надалеко признати сликар у свом родном месту, Кални код Власотинца, завршио је основну школу, гимназију је учио у Београду, окончао студије на Академији примењених уметности у Београду 1969. године, а постдипломске на Академији ликовних уметности 1972. Као стипендиста белгијске владе, специјализовао је графику у Бриселу 1973. године. У Мадриду је, као стипендиста шпанског Министарства културе, усавршавао сликарство 1987. године. Сликарство је учио у класи професора Миодрага Вујачића Мирског и професора Божидара Џмерковића, а специјализовао у класи професора Агустин Убеда Ромера у Мадриду.

Једно време био је професор на Факултету примењених уметности у Београду, на Катедри цртања и сликања. Био је дугогодишњи илустратор „Политике Експрес“.

Самостално је излагао у Београду, Новом Саду, Бриселу, Сомбору, Скопљу, Битољу, Куманову, Бањалуци, Лијежу, Загребу, Нишу, Паризу, Титограду, Мадриду, Сарајеву, Крушевцу и другим местима, а групно у преко двеста педесет места у бившој Југославији и осамдесетак у иностранству. О његовом делу писали су бројни домаћи и страни ликовни критичари, заступљен је у неколико књига о савременој ликовној уметности, као и у Енциклопедији Британика.

Добитник је двадесетак значајних награда из домена графике, цртежа и сликарства у земљи и свету. Дела му се налазе у светским музејима и колекцијама: У Народном музеју и Музеју савремене уметности у Београду, Краљевској библиотеци „Алберт I“ у Бриселу, Музеју лепих уметности у Лијежу, у музејима савремене уметности у КраковуСевиљиСеулуМастрихтуТокију и другде.

Поред сликарства, цртежа и графике, бави се мозаиком, таписеријом, илустрацијама, опремом књиге и теоријом уметности. Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС).Живи у Београду.

 

Величина слова: