Честе промене времена утичу на хроничне болеснике
17. маја 2019.
Прокупачки пољопривредници на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду
17. маја 2019.
Прикажи све

Национални ансамбл „Венац“ одушевио Прокупчане

Прокупачка публика, међу којом је била и члан Градског већа за културу Милица Ерић, синоћ је, захваљујући Дому културе „Радивој Увалић Бата“, уживала у концерту Националног ансамбла „Венац“ из Грачанице.

На велико задовољство љубитеља фолклора и српске народне традиције, сцена ове установе културе била је „жива фотографија“ раскошне ношње, кореографије и музике.

                 

Расположење публике, која је сваку игру испратила аплаузима, потврдило је да је организатор овог концерта поново урадио праву ствар. Са истим жаром, Прокупчани су недавно испратили и концерт Националног ансамбла „Коло“.

Иако се наша публика обрадује гостовањима ансамбала из земље, приметно је да је ипак, са посебном позитивном енергијом, дочекан на сцену КУД „Абрашевић“. Ветерани и најмлађи чланови овог КУД-а, синоћ су извели две кореографије.

Иначе, Национални ансамбл „Венац“ већ више од пола века негује традиционалне игре и песме.

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“, основан је 1964. године у Приштини, као национални професионални фолклорни ансамбл под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Радом и ентузијазмом свих чланова, „Венац“ успева да оживи и обогати културна дешавања широм Космета и носилац је свих културних манифестација на Косову и Метохији.

Овај Ансамбл је први обишао српске енклаве у којима је до тада било незамисливо организовати било какво културно дешавање.

У свом вишедеценијском постојању, „Венац“ је остао Ансамбл који негује и шири културно народно богатство Косова и Метохије.

Његов основни задатак је прикупљање, неговање и ширење културног богатства, јачање националног идентитета и очување традиционалних вредности.

Све ово презентовано је кроз игру, песму и обичаје на сцени.

На репертоару Ансамбла има преко 35 кореографија, углавном са подручја Косова и Метохије, али и из јужне Србије, Скопске Црне Горе, а ту су и горанске, турске и ромске игре.

Током свог рада, „Венац“ је сарађивао са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије, а ову сарадњу развијају и данас.

Као најискуснији у свом раду, „Венац“ помаже и аматерским културно-уметничким друштвима широм Космета, али и свим културним установама којима је помоћ неопходна.

Величина слова: