Спортски викенд
15. новембра 2019.
Нова водоводна линија у Татковој улици
15. новембра 2019.
Прикажи све

Највеће интересовање за пољопривредне машине и пчеларство

На Јавни позив за доделу бесповратних подстицајних средстава, намењених регистрованим пољопривредним газдинствима у активном статусу, који је трајао од 5. септембра до 10. новембра, укупно се пријавило 137 пољопривредника.

Највише захтева, укупно 85, пољопривредници су поднели за физичку имовину и пчеларство, односно за куповину пољопривредних машина.

За репродуктивни материјал, односно вештачко осемењавање стоке, поднето је 50, а органску производњу два захтева.

-За разлику од претходне три године, када се из локалног буџета издвајало три, пет и осам милиона динара, ове године, за доделу бесповратних подстицајних средстава, издвојено је 20 милиона динара. Исто тако, интересовање регистрованих пољопривредних газдинстава било је веће у односу на претходне године, изјавио је заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић и додао да су ове године, по први пут, намењена и средства за младе пољопривреднике старости од 18 до 40 година.

Један од основних циљева доделе средстава, јесте да се унапреди и прошири пољопривредна производња у области сточарства, воћарства, ратарства и заштите биља, како би се млади задржали на селу.

Пауновић је истакао да без примене нових технологија и научних достигнућа, нема рентабилне производње, а самим тим и опстанка на тржишту.

-Осим доделе бесповратних подстицајних средстава, локална самоуправа и на друге начине помаже развој прокупачких села, као што је асфалтирање и адаптација улица и путева, изградња канализационе мреже и објеката од друштвеног значаја, рекао је он.

 

Величина слова: