Tehnološki fakultet iz Novog Sada – Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda, u okviru projekata „Mogućnost unapređenja primarne organske proizvodnje putem prerade i stvaranja dodatnih vrednosti u sektoru mleka, mesa, voća i povrća“ u Prokuplju je organizovala naučni skup na temu „Stvaranje dodatne vrednosti u sektoru voća i povrća“.
Ovom jedinstvenom naučnom predavanju prisustvovao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić, profesori Odseka za poljoprivredno-prehrambene studije, savetodavci iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Prokuplja, kao i proizvođači i prerađivači organskog voća sa teritorije Prokuplja.
O „Sušenju voća i povrća u vakumu“ govorio je dr Zdravko Šumić, koji je podvukao da ovaj vid sušenja omogućava veoma mali sadržaj kiseonika i sušenje na nižim temperaturama od onih koji se koriste pri sušenju vazduhom.
–Vakumsko sušenje voća omogućava očuvanje bioaktivnih jedinjenja, oblika i boje voća, jer su posledice oksidacije i termičkog tretmana voća znatno smanjeni, rekao je on.
O „ Stvaranju starih i novih proizvoda od voća“ govorio je prof. dr Vladimir Puškaš i naglasio da se od mnogih voćnih vrsta mogu praviti i dodatni proizvodi, kao što su razne vrste sirćeta, voćna vina i drugi.
Dr Miloš Bjelica održao je predavanje na temu „ Proizvodnja ulja od koštica voća“, odnosno proizvodnju ulja od grožđa, šljive, aronije, kajsije i višnje.
Na naučnom skupu održan je i okrugli sto na kojoj je prof. dr Dragoljub Cvetković govorio na temu „Iskustva u primeni i tumačenju zakonske regulative u oblasti proizvodnje i prometa hrane biljnog porekla, vina i rakije na poljoprivrednim gazdinstvima“.
–Za svaku pohvalu je to što su eminentni stručnjaci Laboratorije za ispitivanje prehrambenih proizvoda, koja sa nalazi u sastavu Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, odabrali naš grad da održe ova predavanja. Poljoprivreda je je izuzetno značajna grana privrede gde su neophodna nova znanja i tehnologije, izjavio je Dejan Tonić i podvukao da je dobro što su, pored ostalih, ovim predavanjima prisustvovali proizvođači organskog voća i prerađivači poljoprivrednih proizvoda.
Učesnici naučnog skupa jedinstveni su u oceni da bi i u narednom periodu trebalo organizovati ovakva predavanja na kojima se oni mogu upoznati sa najnovijim saznanjima iz oblasti poljoprivrede koja se primenjuju u razvijenim zemljama.
Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda, koja se nalazi u sastavu Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, formirana je pre 19 godina, a od 2020. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije poverilo im je poslove vršenja usluga laboratorijskih ispitivanja u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane i hrane za životinje.