Proveravali postojeće i sticali nova znanja
7. novembra 2019.
Sutra velika akcija čišćenja grada
8. novembra 2019.
Prikaži sve

Planinarsko-skijaški klub organizuje takmičenje u planinarskoj orijentaciji

Planinarsko-skijaški klub “Toplica” iz Prokuplja, sutra organizuje republičko takmičenje u planinarskoj orijentaciji, na kome će učestvovati planinari iz 20 klubova širom Srbije.

Takmičenje će biti održano na obroncima planine Pasjača kod Prokuplja.

Prema rečima predsednika kluba, Darka Žarića, takmičenje se organizuje u više kategorija, i to za pionire do 15 godina (od tri do četiri kilometra), juniore do 18 godina (od pet do devet kilometara), seniore od 15 do 50 godina (od osam do 12 kilometara) i veterane preko 45 godina (od pet do devet kilometara).

-Takmičari prelaze takmičarsku stazu ekipno ili na pojedinim deonicama pojedinačno, kaže Žarić i objašnjava da svaka takmičarska ekipa mora preći celu dužinu staze u zadatom vremenu, ili će u protivnom biti diskvalifikovana.

Takođe, svaki takmičarski tim, opremljen potrebnim priborom, uz put rešava planinarske zadatke.

Najbolji rezultat se dobija na osnovu broja osvojenih bodova za izvršeni zadatak, prelazak takmičarske staze i rešavanje testova.

Najbolji u svim kategorijama, dobiće medalje za osvojena prva tri mesta.

Pokrovitelji takmičenja su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Planinarski savez Srbije i Sportski savez Grada Prokuplja.

Žarić ističe da je krajnji cilj ovakvih takmičenja omasovljavanje planinarskog sporta u Toplici, i propagiranje zdravih stilova života, pre svega kod mlađih ljudi i dece, sa željom da im se ukaže na neophodnost boravka u prirodi i na njeno očuvanje.

Veličina slova: