“Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”
23. januara 2019.
Uspešna prethodna godina za Kulturno obrazovni centar “Toplica”
24. januara 2019.
Prikaži sve

Podsticajna sredstva za stočarsku proizvodnju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o dodeli podsticajnih sredstava u stočarskoj proizvodnji. Pravo za dodelu ovih sredstava imaju pravna lica, preduzetnici i nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

-Ove godine za kvalitetne priplodne mlečne krave, priplodne tovne krave i bikove dodeljivaće se 25.000 dinara po grlu. Za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve, iznos podsticajnih sredstava iznosi 7.000, a za kvalitetne priplodne krmače 10.000 dinara  po grlu, rekla je savetodavac za stočarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Duška Petrović i dodala da se zahtevi za dodelu podsticajnih sredstava podnose Upravi za agrarna plaćanja do 30. juna ove godine.

Prema njenim rečima, za tov junadi odobrena su sredstva u iznosu od 15.000 po grlu, jagnjadi 2.000, a tov svinja 1.000 dinara po grlu.

Zahtevi za dodelu podsticajnih sredstava za tov junadi, jagnjadi i svinja podnose se Upravi za agrarna plaćanja od 1. februara do 31. jula.

-Uz zahtev za dodelu podsticajnih sredstava, stočari podnose i izvod iz glavne matične evidencije za kvalitetna priplodna grla, overen od strane osnovne, regionalne ili glavne odgajivačke organizacije, rekla je Duška Petrović i naglasila da sve informacije o podsticajima u oblasti stočarstva, poljoprivrednici mogu dobiti u prostorijama Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.

Veličina slova: