Акција сузбијања ларви комараца у петак
16. октобра 2019.
Представник Фондације „Ана и Владе Дивац“ на пријему код начелника Топличког управног округа, новембра месеца још један конкурс за средњошколце
16. октобра 2019.
Прикажи све

Прокупачки Црвени крст и Дом здравља обележили Светски дан хране

Црвени крст, у сарадњи са прокупачким Домом здравља, данас, 16. октобра, на Светски дан хране, који се обележава под слоганом „Правилна исхрана–доступна и приступачна свима за бољи свет без глади”, спровео је акцију контроле здравља грађана и едукацију о здравом начину исхране.

Лекари Дома здравља и медицинско особље, у центру Прокупља, свим заинтересованим грађанима, мерили су крвни притисак и ниво шећера у крви и давали савете у вези са значајем правилне исхране за очување здравља и превенцију болести, а активисти Црвеног крста су делили грађанима воће и поврће, здраву храну, и брошуре о неопходности здраве исхране.

Према њиховим речима, за данашњу акцију, владало је велико интересовање Прокупчана, тако да је само за пар сати, на стотине њих искористило прилику да провери своје здравље.

-Здрава исхрана подразумева редовне оброке, правилан избор врсте намирница и начин њихове припреме. Уместо белог хлеба и пецива, предност треба дати хлебу од интегралног зрна житарица, а пожељно је искључити грицкалице које садрже и већу количину соли, али и лисната теста и пецива због садржаја засићених масноћа, саветују лекари.

Парадокс је да, док је више од 800 милиона људи у свету гладно, преко 670 милиона одраслих и 120 милиона деце узраста 5–19 година је гојазно, док је преко 40 милиона деце прекомерно ухрањено.

-Неправилна исхрана налази се испред пушења као фактор ризика број један за оболевање од канцера, умирање и смањену радну способност, упозоравају лекари.

Величина слова: