Град Прокупље доделио подстицајна средства пољопривредницима
31. децембра 2018.
Председник Скупштине Града Прокупља Дејан Лазић грађанима честитао Нову годину
31. децембра 2018.
Прикажи све

Рад установа културе крунисан признањем „Културни образац“

Када говоримо о раду прокупачких установа културе у 2018. години, онда је потврда њиховог успеха свакако признање “Културни образац“, које је за посвећени рад на корист културе добила члан Градског већа за културу Милица Ерић.

-То јесте заједничка награда, јер без тимског рада, не бисмо имали овакве пројекте и резултате, који су крунисани овим признањем, које нас обавезује, али свакако значи и подстицај за даљи рад, рекла је Ерић на састанку са директорима установа културе, на којем се традиционално окупљају на крају сваке календарске године, како би сумирали резултате и договорили планове за нове задатке, који треба да донесу бољитак на пољу културе у граду.

Да је ова година заиста била добра и да се исто тако завршила, потврђују пројекти који су реализовани средствима Мнистарства културе и информисања Владе Републике Србије. Подржано је  девет пројеката прокупачких установа културе са 9.500.000 динара, док је десети подржан од Министарства правде, средствима из опортунитета, са 370.000 динара.

-Веома је значајно истаћи да су прокупачке установе културе путем пројеката добиле скоро десет процената средстава од укупног годишњег износа планираног општинским буџетом за културу у 2018. години. Уз редовне програмске активности које су припремали и одрадили, директори су упоредо радили и пројекте, који су одлично сагледани од ресорног министарства, али и Министарства правде. Онда су приступили озбиљном раду и испоштовали све рокове и средства употребили за реализацију пројеката за које су и била намењена, тако да је ова година успешно заокружена реализацијом свега што је планирано, истакла је овом приликом већник Милица Ерић и нагласила да ће и локална самоуправа убудуће помагати рад ових установа, колико год јој то могућности буду дозвољавале.

Народни музеј Топлице је у овој години подржан са 2.000.000 динара за пројекат „Градови у фокусу“.

Средства су употребљена за реконструкцију електричне мреже у Музеју, у старом делу зграде, која је постављена 1962. године и делимично у новом делу. Уграђен је и громобран и видео надзор са 22 камере.

Осталих 550.000 динара, према речима директора Дарка Жарића,  употребљено је за програм обележавања 100. година од ослобођења Прокупља и за откривање споменика “Гвозденом пуку”.

Директор Народне библиотеке „Раде Драинац“, Драган Огњановић, је рекао да је Библиотека и у 2018. години наставила добру сарадњу са Министарством културе и информисања.

-Са 700.000 динара реализовали смо три пројекта и то манифестацију „Драинчеви сусрети песника“, Фестивал „Лектирићи екс ју фест“ и финансирање матичне службе наше Библиотеке, истакао је Огњановић.

Дом културе „Радивој Увалић Бата“ је од ресорног министарства добио 250.000 динара за ревитализацију фолклора у подјастребачким селима и 370.000 динара од Министарства правде за реконструкцију позорнице.

-Наставићемо и убудуће да на овај начин постојеће услове у којима раде наши талентовани аматери мењамо на боље, јер ће и они онда моћи на најбољи начин да покажу своје умеће и пруже потпуни угођај публици, која је ту због њих и онога што кроз програм презентују, нагласила је директорка прокупачког Дома културе Тијана Петровић.

Историјском архиву „Топлице“ је за пројекат „Градови у фокусу“ припало 5.000.000 динара, а за металне полице и архивске кутије по 500.000 динара.

-Са потпројектом „Енергетска санација зграде Историјског архива Топлице“ добили смо поменутих 5.000.000 динара и употребили их за замену крова. Осталих милион динара, које смо добили из области заштите културног наслеђа, искористили смо за набавку нових полица и архивских кутија, чиме ћемо побољшати услове за рад, али и обезбедити квалитетније чување архивске грађе, подвукао је директор Историјског архива „Топлице“ Милан Стојановић.

Готово све што је планирано је и урађено, истакли су директори прокупачких установа културе и поручили да ће и убудуће вредно радити, како би резултати у наредним годинама били још бољи и успешнији.

Величина слова: