Пролећна изложба ликовних стваралаца Топлице
10. априла 2018.
У Прокупљу Еко квиз за основце
11. априла 2018.
Прикажи све

Ускрс у храму Светог Прокопија

И ове године је најрадоснији хришћански празник Ускрс окупио  велики број верника у цркви Светог Прокопија, али и у њеној порти. Васкршњу литургију служио је старешина цркве Свети Прокопије Никола Илић са свештенством. Он  је верницима прочитао посланицу патријарха господина српског Иринеја, у којој је патријарх позвао на мир, очување породице, праштање, ширење доброте. Протојереј Илић се са верницима  молио зе стабилност и благостање у свим земљама где живи српски народ.

И овај Ускрс је показао да је црква Светог Прокопија била исувише мала да прими све оне који су желели да уђу и помоле се Богу на најрадоснији хришћански празник. Срећа је да је недавно  почела изградња новог православног храма у Прокупљу посвећеном Светом Георгију, који ће у многоме решити овај проблем. Он ће сачувати цркву Светог Прокопија, али и омогућити свима да се, кад год то желе, помоле Богу за здравље и породицу, посебно за време великих православних празника.

И за овогодишњи Ускрс украс празника су били очаравајући гласови чланова Црквеног хора „Свети Прокопије“. Ускрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победа вере и живота над смрћу. На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христ по црквеном учењу, ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата. Људи се за овај празник поздрављају са „Христос васкрсе“ и „Ваистину васкрсе“. Због великог значаја вскрсења Христовог свака недеља у току године посвећена је Васкрсу и свака се сматра за мали Васкрс.

Обичај је да се за Ускрс туца ускршњим јајима, која су офарбана на велики петак или Велику суботу. По предању овај обичај потиче из  Христовог васкрсења. Марија Магдалена дошла је, после Христовог васкрсења у Рим ради проповедања Јеванђеља. И када је изашла пред Тиберија, поздравила га је речима „Христос васкрсе“ и пружила му на дар офарбано јаје, а по угледу на њу, хришћани су наставили да боје и шарају јаја.

Величина слова: