Смањена стопа незапослености
26. августа 2015.
Представљена књига “Душе топличких песника”
28. августа 2015.
Прикажи све

Млади волонтери оживели неолит у Плочнику

plocnik1111111111 plocnik%204 

Омладински камп у Плочнику,који је организован у оквиру пројекта „Оживимо неолит“,окупио је двадесетак волонтера,ученика средњих школа из Прокупља.

Након прве проспаване ноћи  у  колибама овог археолошког локалитета,учесници кампа су пуни различитих утисака,али су сви истакли да је ово јединствено искуство,које их је одвојило од свакодневнице и донело нова сазнања и пријатељства.

 

-Нас осморо је преспавало у кампу,док су остали ипак отишли својим кућама,у цивилизацију.Импресионирало ме то ново искуство,без струје,ТВ,телефона,нешто сасвим другачије и занимљиво. Вече смо провели причајући ,дружећи се,важно је само добро друштво и никада вам није досадно,истакла је  Наташа Ђорђевић.  

plocnik3333 

Током боравка у кампу ,учесници су били заокупљени разним пословима . Очистили су простор око кампа,уклонили растиње и шибље,поправили ограду,а научили су и да спрењмају хлеб какав се јео у доба неолита. Такође су се упознали  са процесом топљења руде и добијања бакра ,као и са  техником декупаж на керамичким остацима који су овде пронађени.

-Пројекат  „Оживимо неолит“ спроводи група младих,Волонтери Прокупља,уз подршку Едукативног ресурс центра из Крушевца. Партнер у пројекту је  Народни музеј Топлице који нам је омогућио да дођемо и оживимо неолит и надамо се да ће овај пројекат наставити да окупља омладину из целе Србије и иностранства,казала је Слађана Милосављевић,председник Волонтерског центра  Прокупље.

Величина слова: