Светски дан позоришта у Прокупљу
27. марта 2015.
Школски лист „Бистрик“ међу читаоцима
31. марта 2015.
Прикажи све

Пчелари и воћари заједно у школским клупама


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Под покровитељством Општине Прокупље,Средња пољопривредна школа „Радош Јовановић-Сеља“ и Висока пољопривредно прехрамбена школа струковних студија,за пчеларе и воћаре,организовали су саветовање на тему „Контрола примене пестицида и заштита животне средине“.

Отварајући ово научно саветовање,заменик председника Општине Прокупље Илија Ђедовић рекао је,да је ово саветовање изузетно значајно из разлога што се велике количине воћа производе у овом делу Србије.

– По производњи вишње прокупачка општина налази се на првом,а шљиве на трећем месту у Србији,додао је Ђедовић и истакао да је добро што су на овом саветовању присутни пчелари и воћари.

О законским оквирима контроле безбедне примене пестицида и заштити животне средине говорила је начелница Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде Снежана Савчић- Петрић.

Она је нагласила да је закон прописао који субјекти могу да се баве производњом и трговином пестицида и на који начин се примењују заштитна средства у пољопривреди.

– Без обзира на законске оквире сведоци смо да се они у потпуности не примењују. Оно што желимо јесте да се производња и примена педстицида,као и одлагање отпада прилагоди стандардима развијених земаља Европе,изјавила је начелница Управе за заштиту биља и нагласила да прекомерна употреба хемијских заштитних средстава у пољопривреди доводи до неисправности многих намирница.

Према њеним речима један од стратешких циљева Министарства пољопривреде и заштите животне средине јесте доношење одређених закона и правилника о употреби пестицида и  исправности пољопривредних производа.

Професор воћарства и виноградарства на ВППШ у Прокупљу Новица Илић говорио је жилогризу и мерама које је неопходно предузети да би се ова штеточина искоренила.

– Већ сада се може рећи да је жилогриз својим деловањем у последњеих пар година на територији прокупачке и мерошинске општине знатно смањио површине под вишњама. Због тога је неопходно да се једном организованом акцијом,уз помоћ стручњака,крене активно на сузбијању ове штеточине,изјавио је он.

Говорећи на тему „Медоносна пчела као полинатор воћарских култура“ Саша Милосављевић рекао је да пчела у опрашивању пољопривредних култура учествује са 75 до 90 одсто.

-Медоносна пчела која се гаји од стране пчелара све више постаје значајна и све више се употребљава за опрашивање пољопривредних култура. Интезивна и прекомерна употреба пестицида знатно узрокује смањењу и уништавању пчела-опрашивача,образложио је он и подвукао да воћари и пчелари заједничким радом на терену могу да отклоне многе последице које настају неконтролисаном употребом хемијских средстава.

„О контроли тестирања прскалица“ говорио је проф Ратомир Мрваљевић.

За изузетан добринос раду пчеларских организација у Прокупљу председник Регионалне асоцијације пчеларских организација југоисточне Србије Властимир Спасић уручио је признање Општини Прокупље,Управи за заштиту биља Министарства пољопривреде и  Високој пољопривредно прехрамбеној школи струковних студија.

 
       
Величина слова: