Оснива се Фонд за развој и унапређење пољопривреде
26. новембра 2014.
Прокупчанину златна медаља са ликом Николе Тесле
28. новембра 2014.
Прикажи све

Пчелари у школским клупама

 pcelari3

Регионална асоцијација пчеларских организација југоисточне Србије и Удружење пчелара „Пчелица“ из Прокупља организовали су предавање на тему „Добра пчеларска пракса“. На овом предавању били су присутни пчелари из Прокупља,Блаца,Куршумлије,Мерошине,Ниша и Житорађе.

Председник Регионалне асоцијације пчеларских организација југоисточне Србије Властимир Спасић у свом излагању рекао је да би пчелари волели да забораве ову годину.

– Ова година за пчеларе била је изузетно тешка. Процењује се да су због поплава пчелари изгубили близу 25 милиона евра. Због изузетно лоших временских прилика,нестручног рада и неблаговременог предузимања одређених мера за заштиту,више хиљада кошница је ван употребе,рекао је Спасић и додао да пчелари током зиме морају да предузму додатне мере како би се сачувале кошнице и пчеле.

Примена нових технологија и заштитних средстава у пољопривреди и климатске промене траже нова знања и у области пчеларства.

– Из године у годину пољопривредна производња све више се одвија у затвореним просторима (стакленицима и пластеницима). У Србији је регистровано око 35 хиљада препарата који се користе у пољопривреди. Примена нових препарата за заштиту биља све више се примењују и у нашој земљи. Сви ови фактори утичу на пчеле,приносе и квалитет меда и других пчелињих  производа,изјавио је он.

Спасић је нагласио да сви они који комерцијално желе да се баве овим послом треба стално да се едукују и примењују нове технологије у пчеларству.

– Време када се пчелар овим послом бавио из хобија је прошло. Много више знања,улагања и рада у наредном периоду ће бити неопходно како би се и од ове гране пољопривреде могао остварити профит,закључио је своје излагање Спасић.

О раду пчеларских организација у Србији говорио је др мед. Родољуб Живадиновић.

– Своје интересе пчелари брже могу да остваре у склопу својих удружења. Због тога је неопходно да пчеларска удружења у Топлици успоставе сарадњу са сродним удружењима из других крајева Србије,истакао је он.

Председник прокупачког Удружења пчелара „Пчелица“ Вукић Јоксимовић рекао је да организовањем разних предавања,на којима о пчеларству говоре еминентни стручњаци из целе Србије,они настоје да едукују пчеларе из Топлице.  

Величина слова: