Otklanja se kvar na vodovodnoj mreži
4. maja 2017.
Drainčevi susreti u Prokuplju
8. maja 2017.
Prikaži sve

Podrška projektu „Pločnik 90 godina traga“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 selo_Panorama

Kao finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije,projekat Narodnog muzeja Toplice pod nazivom „Pločnik – 90 godina traganja“ autora,arheologa Julke Kuzmanović Cvetković dobio je 700.000 dinara. Reč je o izložbi o arheološkom nalazištu Pločnik,kojom će se obeležiti 90 godina od početka istraživanja na ovom lokalitetu. Ovaj lokalitet je po prvi put otkriven 1927. godine prilikom kopanja trase za železnicu,a prva iskopavanja je već sledeće godine obavio Miodrag Grbić iz Beograda.

-Ova godina će biti u znaku 90 godina od otkrića Pločnika,a obeležićemo je izložbom koju će pratiti i bogato opremljen katalog. Ona će predstaviti Pločnik sa svim dosadašnjim rezultatima istraživanja,istakla je Cvetković,

Izložba će jednim delom sadržati istorijat istraživanja kroz fotografije i dokumente,koje je najpre započeo Miodrag Grbić iz Narodnog muzeja iz Beograda,a potom nastavila Blaženka Stalio. Posle njih istraživanja kroz arheološke kampanje radili su Dušan Šljivar i Julka Kuzmanović Cvetković.

U drugom delu izložbe naći će se rezultati istraživanja,a treći,pod nazivom „Ovako se živelo u neolitu“ prikazaće rekonstruisan deo neolitske kuće sa kompletnim kućnim inventarom.

-Podrška ovom projektu koje je pružilo ministarstvo je veoma važna i podsticajna,naglasio je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

Saradnici na katalogu ove izložbe koja će biti otvorena 11. oktobra u prokupačkom muzeju,povodom dana muzeja biće Vera Bogosavljević Petrović i Dušan Šljivar iz Narodnog muzeja iz Beograda.

Veličina slova: