Одржана Свечана академија у част Светог Савe
28. јануара 2015.
Нова економска цена у Предшколској установи Невен
30. јануара 2015.
Прикажи све

Предавање о превентивном гинеколошком прегледу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

         olja1                    olja3

У Деветој европској недељи превенције болести рака грлића материце у Општини Прокупље организовано је предавање на тему превенције и раног откривања ове болести.

У организацији Превентивног центра Дома здравља, у току месеца фебруара ове године започеће акција организованог бесплатног скрининг прегледа за жене од 20 до 65 година. Ово је на предавању,које је организовано за раднике Општинске управе, рекла докторка гинеколог Оливера Ранђеловић.

– Овим данас позивамо жене Топличког управног округа да се јаве на гинеколошки преглед када буду добиле позив,али исти могу да обаве и пре тога,јер редовно јављање је најбоља превентива,истакла је докторка Ранђеловић,додајући да је у 83% случајева папаниколау тестом могуће открити сумњиве промене на грлићу,а заједно са колпоскопијом у 99% случајева промене могу бити откривене у премалигном стању.

На овом превентивном предавању и позиву женама да редовно одлазе код гинеколога истакнуто је и то да у скандинавским земљама нема ове болести,а да је наша земља 2002. године била на неславном првом месту по броју оболелих од рака грлића материце.

– Урадите гинеколошки преглед најпре због себе,а онда и због своје породице,јер ћете једино здраве моћи на прави начин да бринете о њој,поручила је овом приликом докторка гинеколог Оливера Ранђеловић.

Оваква предавања Превентивни центар Дома здравља Прокупље и Одељење гинекологије организоваће и у другим организацијама и установама.

 

        olja2                    olja4
Величина слова: