Едукација жена за покретање сопственог бизниса
31. марта 2015.
Асфалтирано игралиште за мале спортове
2. априла 2015.
Прикажи све

Председник Општине обишао поплављено подручје


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Делегација Општине Прокупље,на челу са председником Мирољубом Пауновићем,замеником председника Илијом Ђедовићем и већницима Дејаном Лазићем и Филипом Јовановићем,обишла је прокупачко насеље Драгања које је 28. марта  захватио поплавни талас реке Топлице.

–Ево данас,неколико дана након поплава,дошли смо на лицу места  да видимо каква је ситуација . Као што видите,вода се повукла у корито,међутим,желим да истакнем да смо у периоду пре поплава превентивно деловали,како би смо заштитили људдске животе и имовину грађана.Очекујући овакву ситуацију,у марту месецу смо очистили десну обалу реке Топлице на најкритичнијем месту,а то је насеље Драгања и подручје  поред градског гробља . Урадили смо регулацију десне обале,благовремено обезбедили око 100 кубика песка,као и  потребну количину ризле. Захваљујући ангажовању свих ресурса,људскух и материјалних,  напуњени су џакови са песком ,постављени на најкритичнија места и на тај начин успели смо да заштитимо домаћинства и људе који су били најугроженији,рекао је председсник Пауновић .

Према  његовим речима,  благовремено је евакуисаио становништво из критичног подручја,  где је постојала опасност да буду угрожени људски животи. За око  педесетак људи обезбеђен је смештај,храна,одећа и обућа,санитетски  материјал и средства за хигијену.

-Одмах по укидању ванредног стања ,надлежна комисија ће обићи поплављено подручје и проценити штету на  материјалним добрима,инфраструктурним објектима и пољопривредном земљишту . На основу затеченог стања,комисија ће дати препоруку пољопривредним произвођаћима да ли да задрже исти усев или ће извршити ново засејавање,објаснио је Пауновић и додао да је упућен захтев  Влади Србије за хитну помоћ и санацију целокупне штете од поплава.

-У сталном смо контакту са Сектором за ванредне ситуације,са којима имамо координирану  акцију,. На основу информација Хидрометеоролошког завода,не очекујемо нове поплавне таласе,тако да ћемо  на ванредној седници   Општинског штаба за ванредне ситуације  разматрати могућност укидања ванредног стања,рекао је Пауновић.

Захваљујуће превентивним мерама,последњи поплавни талас није нанео веће штете,у односу на поплаве које су задесиле општину Прокупље прошле године.Председник Општине је истакао да се неће стати на ономе што је урађено,већ ће се и даље улагати како би се штета од поплава свела на минимум.

-Боље је улагати у превентивне мере,него новац трошити за санацију штете. Наставићемо да уређујемо речно корито  Топлице,урадићемо заштитни бедем на свим критичним местима где постоји опасност од евентуалних поплава.

 И мештани Драгање,чије су куће у близини обале,истићу да им је  на располагању била велика количина песком напуњених џакова и да заједничким залагањем  свих комуналних служби,расположивом механизацијом и многобројним волонтерима,није било тешко  савладати  набујалу Топлицу. 

  

Величина слова: