Корисници Дневног боравка „Сунце“ прославили славу
12. маја 2016.
Проглашени најбољи филмови
16. маја 2016.
Прикажи све

Витезови Карађорђеве звезде у Музеју


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

viteyovi1 vitezovi2

 У Народном музеју Топлице у оквиру манифестације „Десет дана од 10 до 10“,отворена је изложба фотографија и докумената,под називом „Витезови Карађорђеве звезде са мачем“,аутора историчара Петка Маријановића и мр Радоја Костића.

-Ову изложбу смо имали још 2007. године,ова сада је њено допуњено издање. На 34 паноа са документима и фотографијама представљено је 158 носилаца Карађорђеве звезде,међу којима је 20 ратника који су имали по две звезде,најзначајнији орден српске војске. У збирци се налазе 84 фотографије ратника носилаца овог ордена,истакао је историчар у Народном музеју Топлице Петко Марјановић.

vitezovi3 vitezovi4

Мр Костић се овом приликом  захвалио свим потомцима који су уступили фотографије својих славних предака.

-Иако је подвиге свих војника немогуће описати,кроз витезове Карађорђеве звезде са мачевима може се видети њихова величина,јер се тај орден додељивао према најстрожим критеријумима и представљао је оличење храбрости,нагласио је Костић.

Изложбу је отворио историчар др Саша Станојевић,рекавши да је она веома важна,јер са њом живи успомена на ове хероје,на које се требамо угледати.

После Прокупља ова изложба ће обићи и друге градове у Топлици.

 

Величина слова: