Затворен Прокупачки фестивал кратког филма
27. априла 2015.
Прокупачки историчар представљао Србију у Софији
29. априла 2015.
Прикажи све

За сигурност и заштиту архивске грађе


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

dir%202%20

Министарство културе и информисања ове године ће, према речима директора Историјског архива Топлица Милана Стојановића,финансирати три пројекта ове установе. Ово је друга година заредом како ресорно министарство финансијски помаже реализацију пројеката Историјског архива у Прокупљу.

Реч је o пројектима који ће побољшати доступност архивске грађе корисницима,али и заштиту архивског материјала у просторијама ове установе.

– „Водич кроз архивску грађу архива Топлице“ је пројекат који је од ресорног министарства подржан са 200 хиљада динара. Он ће бити направљен као својеврсни водич,који ће имати кратку биографију сваког архивског фонда, што ће омогућити лакше сналажење,рекао је директор Стојановић.

Боља безбедност и сигурност архивског материјала постићи ће се реализацијом друга два подржана пројекта. Један се односи на техничку заштиту архивске грађе у делу који подразумева израду система за видео надзор у објекту Историјског архива Топлица,а други на техничку заштиту архивске грађе у делу  који се односи на заштиту од пожара,за извођење стабилног система детекције и дојаве пожара.

Директор Стојановић је нагласио да постоји потреба да се објекат обезбеди видео надзором,јер се сам Архив налази ван града,у делу који нема улично осветљење.

 

Још једна од важних потреба је и уградња система брже детекције и дојаве пожара у објекту. На тај начин заштитићемо и осигурати архивски материјал и тако сачувати важна документа,али и историју града и целе регије,подвукао је Стојановић истичући да је вредност пројекта за дојаву пожара 672 хиљаде динара,а за уградњу видео надзора 220 хиљадa динара. 

Величина слова: